Szerző
Petőfi István

Petőfi István

költő, mezőgazdász, Petőfi Sándor testvére

1825. augusztus 18. — 1880. május 1.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 470 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2022. január 11.

Megosztás

Címkék

Petőfi István

Sokan kérdezték...

Sokan kérdezték már tőlem:
"Petőfi az én testvérem?"
Büszkén feleltem meg erre:
"Én vagyok egyetlen öcscse."

Azt is mondták: "hogy nevemet
Mért nem magyarosítom meg?
Csináljak én is verseket,
Van bennem költői ihlet."

Nevem, ha megujítanám,
Haragudnék rám az apám;
Hogyha verseket csinálok,
Megölnek a kritikusok.

Költő lenni bár szép dolog,
De e vágyról én lemondok!...
Gyenge madár képzeletem,
Magasra nem röpíthetem.

Alant jár az a föld felett,
Elérheti minden gyerek;
Szárnyát szegnék, dobálnák is,
Megrugdalná a szamár is.

Állj ki, bátyám, te a síkra!...
Végzetünk könyvében írva
Hogy te a menny s földet bejárd,
Én reám vár tagló és bárd.

De ha lelked megvagdalják,
Szived vérben-agyban hagyják,
Bekötözöm sebeidet,
S fölmelegülsz szivem felett.

1845.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!