Szerző
Harsányi Zsolt

Harsányi Zsolt

születési nevén Harsányi Zoltán Tibor Pál, író, újságíró, műfordító és színigazgató

1887. január 27. — 1943. november 29.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 251 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2023. július 10.

Megosztás

Címkék

Harsányi Zsolt

A huszárok

Huszárkaszárnya állt a téren,
Ott állt a nagy kaszárnya, kérem,
S ki szembe nézett, láthatott
Két csöpp kis ablakot.
Muskátlis ablakok mögött
Mariska ott lakott.
A kis Mariska, szedte-vette,
A katonát nagyon szerette.

Parancsba jött, - ó szörnyü óra -
Hogy másnap ötkor ülnek lóra.
Parancs: parancs. És tenni már
Ez ellen nem lehet.
A nagygyakorlat elviszi
A délceg ezredet.
A kis Mariska mit szólt ehhez?
Beállított az ezredeshez.

Mariska sír és félrefordúl.
Az ezredes reája mordúl:
"Egy szál huszár nem nagy dolog,
Egy embert itt hagyok."
De szólt Mariska: "ó milyen
Boldogtalan vagyok,
Egy szál huszárral én mit kezdjek?
Óh hagyja itthon mind az ezret."

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!