Szerző

Zsolt Béla

író, költő, újságíró és politikus

1895. január 8. — 1949. február 6.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 348 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2023. március 11.

Megosztás

Címkék

Zsolt Béla

A fák

Itt léptetnek az árva fák,
Vert katonák züllött komiszban.
Városi fák, kiket az ősz
Szerelt le és a dér leszabdalt
Csillagot, tarka paszományt.
A potrohos, kopasz platán
Tábornok volt s most elszelelne,
Rángatja gyökérkötelét.
A gesztenyék, a hetyke tisztek
Szétszórnak kardot és golyót
De az akácfák öklüket
Rázzák a süppedt ég felé:
Közemberek, kiket a nyár
Porral táplált, kiket a villám
Forgácsolt s virágvállukat
Sárbataposták a szelek.
Az ólmos eső megered
S ők isszák, mint a durva szeszt,
Támolyognak és vicsorognak
És ölelkeznek részegen
Fellázadt csőcselékszelekkel:
Átpártolnak az őszhöz.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!