Szerző
Fenyő László

Fenyő László

költő, műfordító és kritikus

1902. november 9. — 1945. március 26.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 592 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2022. november 2.

Megosztás

Címkék
Kedvencnek jelölték (2)

Fenyő László

Öregúr

Mosolyodban jégmezők csendje dereng,
messzenéző szemedből lopódzva
alkonyati suhanással bucsúzik a láng,
lépésed olyan megilletődött
mintha mindig templomok, temetőkert,
halk ünnepélyek közt járnál.

A kaland elmúlt a szádról,
a sóhajtás pilléje se repked,
esti alakodhoz egyre több árnyék szegődik -
a madarak elmenekülnek
válladról melegebb vidékre.

Vajjon megbocsájtod-e a szabados suhancnak
hogy nevetést ejt durva szájjal,
megbocsájtod-e az éjszakázó
uccákon a lámpák hangos versenyét
s hogy lélekzeni mer vázádban a virág - :
míg gyászbamárott homlokod körül
az utolsó szárnycsapás
ónos lehellete setteng...

Nyugat, 1927

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!