Szerző

Jeszenszky Danó

ügyvéd, közjegyző, költő és újságíró

1824. január 5. — 1906. október 27.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 375 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2022. július 6.

Megosztás

Címkék
Kedvencnek jelölték (2)

Jeszenszky Danó

A falu árvája

Selyem kendő, selyem kötény, selyem szoknya,
Nem vagyok én az ilyenhez hozzászokva;
Nem vagyok én bíró lánya, nincsen módom,
Csak úgy járok, csak úgy élek árva módon.

Sorba tart a falu engem, szegény árvát
Én őrzöm az egész helység libanyáját:
Száz a ludam, tizenhárom a gúnárom,
Azokkal én a tilalmat meg-megjárom.

Bárcsak rajta kapnának, hogy befognának,
A bíróhoz bevinnének, becsuknának,
Tán a bíró fia be-bekandikálna,
Ha nem szeret, legalább hogy megsajnálna.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!