Szerző
Sárosi Gyula

Sárosi Gyula

teljes nevén Pókai Sárosi Gyula Lajos, költő

1816. február 12. — 1861. november 16.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 375 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2022. március 6.

Megosztás

Címkék

Sárosi Gyula

Nagy gyanúd

Nagy gyanúd van lányka: hogy kivüled
Szép magadhoz mást is szeretek,
S szívedet mi gyakran fojtogatják
Ily csalékony, balga képzetek. -

Ércszivűnek is gúnyolsz gyakorta
S nem azt vallja szűd, mit szád akart:
Hol van lelkesebb érc a delejnél?
S a delejtű mind egy pontra tart!

Kell-e, hogy miattad a világnak
Felforgassam minden rendszerét?
Kell-e, hogy egy nappá vonjam össze
A csillagok annyi ezerét?

Volnék én nap, és te észak vólnál,
Nyugodóba járnék csak feléd;
Volnál nyúgat, nálad költeném fel
A világnak minden reggelét!

Kis világ az ember, s egy világnak
Bár minő nagy, egy nap oly elég, -
Hogy egy más nap, összeütközésnek
Réme nélkül el nem férne még. -

Vesd ki hát szivedből a gyanúnak
Mélyre szállott magvát, édesem!
Oly gyom az, melyet könyek nevelnek,
S végre is csak új gyomot terem. -

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!