Szerző
Benedek Elek

Benedek Elek

író, újságíró és költő

1859. szeptember 30. — 1929. augusztus 17.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 838 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2022. február 20.

Megosztás

Címkék

Benedek Elek

Megérkezés a tanyáról

Isten hozta, nagyapóka!
Nem láttam már egy hét óta.
Hol, merre járt, hogy nem láttam?
Este, reggel, mindig vártam.

Hej, kislányom, hol is kezdjem?
Messze földön jártam-keltem.
Túl a Tiszán, Túrkevibe,
A Berettyó közelibe.

Túrkevei nagy határon
Van egy tanya, kisleányom.
János bácsi a gazdája...
(Ezer áldás szálljon rája!)

Hát a tanyán mit csináltak?
Talán nyuszira vadásztak?
Nyuszikára? Volt eszünkbe!
Még bot se volt a kezünkbe.

Mégis, mégis, mit csináltak?
Egész nap csak nem sétáltak?
Bizony, lányom, csak sétáltunk,
Szép csendesen diskuráltunk.

Be-benéztünk a pajtába,
Gyönyörködtünk a Galbába.
Hej de szép ló, Uram Isten,
Messze földön párja nincsen.

Galba mellett szép sorjában,
Kicsi csikó jaj de hány van!
Véges-végig simogattuk,
Hátukat megtapogattuk.

S a bocikák, a malackák!
De szépek az Istenadták!
Tudod-e, hogy mit gondoltam?
Hej, ha te itt volnál mostan!

Hát a páva, kényes páva,
Amint sétál egymagába!
Gyönyörködve soká néztem,
Csuda, hogy meg nem igéztem.

Páva, páva... Óh, Istenem,
Hát semmit sem üzent nekem?
De biz üzent, kicsi lányom...
Kisbaconba jő a nyáron!

Benedek Elek aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!