Szerző

Margócsy József

evangélikus főesperes-lelkész

1837. február 12. — 1917. augusztus 19.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 391 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2022. február 8.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Margócsy József

Luther Márton himnusza

Erős kővár a' nagy Isten,
jó véd harczbajok vasa.
Ő támogat az inségben,
melly mostan reánk csapa.
Az ős gaz ellen
komolyan teszen;
nagy kény, sok orva
harczi vész ruhája,
főldön nincs neki mássa.

Hatalmunk vele fölnem ér,
elvagyunk veszve könnyen,
Küzd érettünk a' nagy vezér,
Kit isten választ önön.
Kérded-e, ki ő?
Jézus idvezítő, az
Úr Zebaoth,
's nincs más isten legott,
a küzd-teret ő tartja.

'S ha ördög lakná, földszinét
is elakarná nyelni;
nem félünk, ő nekünk nem vét,
szándékunk be fog telni.
Ezen világfő
mi bőszöt színlelő,
de mitsem tehet,
sújtja az ítélet,
egy szócska megejtheti.

Az ige álljon érintlen,
gondolatjuk se bántsa.
Ő van vélünk a harczmezőn,
Szent lelke, 's adománya.
Testet, jót, becset,
nőt, édes gyermeket
elveszik - legyen;
velök ki mit nyerjen,
az ország kell maradjon.

Posony, 1853. november 25.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!