Szerző

Kováts József

református lelkész és költő

1780. április 1. — 1809. február

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 325 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2021. február 3.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kováts József

Dal

Nosza a' hattyú-tollat
Képező kacsók'
Hártyáján a' patyolat-
Színt áztassa csók!
Te vagy szépek' szépe, 's te
Rád rózsát a' gyöngy este'
Ecsete Venus' teste'
Véréből feste.

Melyed' számhoz emeljed
Hogy földön mennyen
Becses csókod 's szent tejed
Bele csöppenjen,
Ennek kies völgyébe
A' havat, szűz' tejébe
Szapúlt gyolcscsal fedé be
A' dicső Hébe.

Jer oda hol a' deli
Rózsa' szent gőzi
Az elpirúlt esteli
Hajnalt kendőzi!
Itt a' Zephyr' lágy szele
Melyembe fújon bele,
'S tüzemet szelével e'
Csendesítse le.

Itt lábunk Jázon' juha'
Gyapját, ibolya'
Képében, a' zöld 's puha
Fű köztt gázolja.
Oh szárnyas fattyu hess el!
Oh élve ne temess el!
Jaj szemérem felesel
Két szerelmessel!

1800. március 30.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!