Szerző
Petőfi István

Petőfi István

költő, mezőgazdász, Petőfi Sándor testvére

1825. augusztus 18. — 1880. május 1.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 820 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2020. június 9.

Megosztás

Címkék

Petőfi István

Önkéntes dala

Katona vagyok én, önkéntes katona,
Nem kell már szerető, se szőke, se barna!
Nem oszthatom én meg senkivel szerelmem,
Szerelmet, hűséget, hazámnak esküdtem.

De meg is tartom én szentül fogadásom;
Hazámat, a meddig kívánja, szolgálom.
Mindaddig, mig kardot szoríthat jobb karom,
Ellenségünk ellen örömmel forgatom.

Oly dicső a halál künn a csatatéren,
Hogyha meg kell halnom, ott múljon el éltem!
Ott porladjak én el, habár sirom felett
Nem lesz is nevemet hirdető sirkereszt!

1849.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!