Szerző

Samarjay Károly

jogász, ügyvéd, költő és királyi tanácsos

1821. április 6. — 1894. április 27.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 546 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2020. április 17.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Samarjay Károly

Ha bántanak!

Nyerít a harci mén, vígan nyerít...
A szomszéd nép megúnta rosz serét,
Szeretné Tokaj és Eger borát,
Szeretné alföld búzakenyerét.
Nyerít a ló... Csatára szállani
Kössünk kardot, keletnek ifjai!

Szeretnék a kozákok fattyai
A kékszemű, magyar leányokat...
Keletnek ifjai, szép hölgyeink
Ne szüljenek apró kozákokat!
Nyerít a ló... Csatára szállani
Kössünk kardot, keletnek ifjai!

Hol a kard, puska, lőpor és sisak?
Hol az ágyúk? hol van Mészárosunk?
Az ökreinken hízott ökröket,
- Ha bántanak, - jó lesz mészárlanunk...
Nyerít a ló... Csatára szállani
Kössünk kardot, keletnek ifjai!

1848.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!