Szerző
Benedek Elek

Benedek Elek

író, újságíró és költő

1859. szeptember 30. — 1929. augusztus 17.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 935 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2020. február 23.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Benedek Elek

Becsüld a népet!

Dolgos népet, ha látsz a réten,
Köszöntsed őt, köszöntsed szépen.
Bár ócska, foltos a ruhája,
Kincseket ér az ő munkája,
Becsüld a népet!

Neked pihenés a meleg nyár.
Te alszol s ő munkába kezd már.
Peng a kasza már virradatkor,
A legszebb álmot aiszod te akkor,
Becsüld a népet!

Hej, mit művel kérges tenyérrel!
Ellát téged puha kenyérrel.
Még éjjel is hordja, mit nappal
Összegereblyélt, le a kalappal!
Becsüld a népet!

Ne irtózz a kérges tenyértül,
Fogd meg bátran, tétova nélkül.
A kéz, amely vért verejtékez,
Szebb, mint amely aranytól ékes,
Becsüld a népet!

Óh, ez a kéz! Áldott egy kéz ez,
Ma itt, holnap tán harcban vérez;
Arany kalászt vág ma kaszája,
S embert, ha vészben szent hazája,
Becsüld a népet!

Szeressed őt, véremből vér, te!
Ne feledd: honnét eredéi te;
Hogy vagy te is a sarjadéka,
Dolgos, harcos nép maradéka,
Becsüld a népet!

Elek fiamnak

Benedek Elek aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!