Szerző

Kováts József

református lelkész és költő

1780. április 1. — 1809. február

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 522 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2020. január 31.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kováts József

Dal

Szép szűz! mikor szivem deli
Pompájú képed' képzeli,
Dobog akkor, 's kis gunyhója'
Falát frisebben koczolja.

Távol létedet édesem!
Képzeléssel felkeresem -
Legyetek itt tanuk - ah sok
Könyben úszó sohajtások!

Csak rózsás hóval megtömött
Kebledben lelek örömöt,
Lelkemet angyali diszed
Által bámulásba viszed.

Orczád szivem' bálványa, 's a'
Melyednek lejtős havasa;
'S ez, téged' fehér mont-liszttel
Behintett mely! holtíg tisztel;

Mert a' te két halmod közé
Bujt mikor Vénus üldözé:
Csókokat gördít hát rátok
Szent patyolatú fuvátok!

Kóstolta Júnó' tejét a'
Nyájas szerelmű poéta,
'S tudja, hogy milyek a' régi
Elyseum' édességi:

Mert ő ezen szűz Diána'
Orczájának oltárán, a'
Rózsás lobbok' lángja közé,
Könyes csókjait öntözé.

1800. május

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!