Szerző
Makai Emil

Makai Emil

költő, drámaíró, újságíró és műfordító

1870. november 17. — 1901. augusztus 6.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1188 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2018. június 28.

Megosztás

Címkék

Makai Emil

Rab gondolat

Ha rabja vagyok a hangulatoknak,
Minden gondolatom félve kopogtat
Előbb az ablakodon.

És ha utat nyit jó szived nékik:
Mint a verőfény siklanak végig
Gyönyörű alakodon.

Szeszélyeidet szolgálni sietnek,
Hű katonái ők a hírednek,
Testőreid tábora ez;

Van ki virággal szór tele téged,
Más ölebedként a földre letéved
S pici lábod zsámolya lesz.

Van ki a tükröt tartja elébed,
Van aki hízeleg, mint a cseléded
S göngyöli hajfonatod...

Ha szárnya, ilyenkor arcodat érte - :
Isteni csók! De irigylem is érte
A szerencsés gondolatot.

Nálad így boldogan elmulatozván,
Tér haza mindenik gondolat hozzám,
Azzá, amit ér - te avatod.

Ha törpe, ha nagy, ha fent vagy alant jár,
Azontúl a gondolat szárnya szabad már,
Szabad a szárnya - hisz a rabod!

Makai Emil aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!