Szerző

Szentiváni Mihály

erdélyi magyar költő, író, újságíró és politikus

1813. május 30. — 1842. december 10.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 805 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. november 15.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Szentiváni Mihály

A szőlőtolvaj

Szőlőhegy tetején
Füstölgő kaliba,
Zöld gyepes küszöbén
Fogoly egy leányka.

"Rab vagy! “ — mond a pásztor, -
"Fölverted hegyemet:
Szemeid bakator
Szőlőtőrül szedted,

Hosszan nyult szöghajad
Félig-ért gesztenye,
Pirosló ajakad
Holyagos cseresznye,

Mosolygó-alma volt
Fejérpiros orczád,
Gerezdimtől tanolt
Nevetni piczin szád.

Csók a büntetésed,
Csók nélkül rab maradsz;
ölöm lesz tömlöczed,
S két karom a rabláncz. “

"Csókot ám nem adok! “
— A kis lány felele —
"Inkább itt maradok
Rabodnak örökre. “

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!