Szerző
Ölvedi László

Ölvedi László

költő

1903. május 22. — 1931. június 21.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 890 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. november 5.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Ölvedi László

A Havel partján

Havel partján, halk délutánon
Megállott a malomvitorla.
Köröskörül kék az ég,
Csókos ajakkal rám hajol ma
Havel partján, halk délutánon.

És azt kérdi: Mit akarsz itten
Idegen nép szomorú fia?
Lásd, hideg a napsugár,
Fénye sötét martirglória.
Szegény fiú, mit akarsz itten?

Tipró napok vad iramában
Mi voltunk az ostorhegyesek.
Szakadt a hám, tört a rúd...
Bűvös gyógyírt, hitet keresek
Csöndes napok bús iramában.

Hullám, dal, lomb, cserésznyevirág
Mind, mind ütem az én szivemben,
Végzetes szép muzsika,
Új vér gyanánt pirosan cseppen
Hullám, dal, lomb, cseresznyevirág.

Ezt akarom a Havel-parton,
Hol nótásak most a ligetek:
Egy-egy foszlányt, dalt, hitet,
Valamit tán haza vihetek.
Ezt akarom a Havel-parton.

Werder, 1923.

Ölvedi László aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!