Szerző

Sziráky Dénes Sándor

eredeti nevén Perl Sándor, ügyvéd és költő

1905. — 1943.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 826 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. július 31.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Sziráky Dénes Sándor

Alföldi fények, hangok

A kocsi kereke nem zörög, mert sárba süppedt.
A patkónak nincs szikrája, porban fut.
A pipából nagyot színak, megparázslik a dohány,
s a kártyával nagyot ütnek, ha előfordul az adut.

Ülnek házaik előtt mozdulatlan akácok alatt.
Megcsodálják a repülőgépet, mint átvonuló,
ritka madarat. (De nem ülnek bele.
Így volt ötven éve nagyapjuk a gőzvonattal).

Kártya puffog, ütik agyon az időt, az estét
télen, tavasszal, nyártól őszig.
Lesték, felgyújtja-e a búzát a vonatszikra,
s nem értették, mért ujjong induláskor a gőzsíp.

A vonatot megszokták már, mert földön jár,
nem remegnek meg vörösre gyúlt szemétől.
A repülőgép olyan, mint ima vagy haranghang,
Isten és ember közt lebeg. Búg és fénylik.

Pipafénynél, kártyaszónál (ez a tűz és ez a hang)
összeülnek ketten-hárman,
megvitatják: kátyúba jutott a technika
s nézik selymán, autó vergődik a sárban.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!