Szerző
Darmay Viktor

Darmay Viktor

eredeti nevén Viczmándy Győző, költő és író

1850. december 2. — 1878. március 28.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 998 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. július 26.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Darmay Viktor

Magyarország, szegény, édes hazám!

Magyarország, szegény, édes hazám!
Tenéked bezzeg kijutott;
Beteg vagy és maholnap sírba visz
Sok élhetetlen orvosod.

Mit tettek véled? Ha rágondolok,
Hátam is borsódzik belé,
S úgy összehuzza öklöm - nem tudom,
A bánat vagy a harag-é?!

Ily nagy s keserű operáción
Nem ment át senki még soha;
Mindent megpróbált rajtad, mit lehet,
Sok istenadta orvosa.

Kaptál zuhanyt, paragraflabdacsot,
Piócát és allövetet,
Koplaltál s mégis megvagy - istenem!
Be kemény a természeted.

Tíz év - bizony szép hosszú gyógyidő!
De te elhúzod még tizig,
El, míg csak a sok "ördöggyógyszer"-ért
Ős birtokod el nem veszik.

Az lesz aztán a nagy nap ugy-e? Majd
Pördül az árverési dob;
Kuruzslás és receptnek vége lesz,
S fut szerte minden orvosod.

Igen! elhagynak ők mind, kik ma még
Sürög-forognak körüled,
S csak egy jő, hogy koldustársad legyen,
Az - árva hazaszeretet.

Oh! mert nem másra, hidd el, jó hazám,
Bőrödre megy itt a dolog,
S jaj néked, hogyha föl nem emeled
Porig alázott homlokod...

Föl, vén oroszlán, bár tört s betegen,
Rázd meg hatalmas derekad,
Toppants egyet s mind a pokolba hull
Testedről ez élősdi had.

Darmay Viktor aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!