Szerző
Török Károly

Török Károly

etnográfus, költő és tisztviselő

1843. október 28. — 1875. május 12.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1143 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. március 20.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Török Károly

Mucsi Örzsi

Vásárhelyi Piac-utca be széles,
A Mucsiné Örzsi lánya be kényes.
Ha végigmegy a nagy utcán, ihaja,
Minden legény utánanéz, igaz a!

A Mucsiné házavége be tiszta,
Örzsi lánya mint a pille oly cifra.
"Nincs szép házam, van szép lányom, ihaja" -
Azt mondja az édesanyja, igaz a!

Szegény legény, ne járj arra, hol a' jár.
Nem tinektek virít az a rózsaszál!
A Mucsiné kiskapuja, ihaja,
Úrfiaknak nyílik csak meg, igaz a!

A Mucsiné Örzsi lánya be badár,
Úrfiaknak az erszénye be dobár.
Vén Mucsiné, átkozott csont, ihaja,
Drágagyöngyét sár-aranyért eladja!

Ablak alatt szomorúfüz álldogál,
Mucsi Örzsi ott alatta sírdogál.
Megtudja azt nemsokára, ihaja,
Egész világ: Örzsikének mi baja!

1869.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!