Szerző
Pósa Lajos

Pósa Lajos

költő, dalszerző és újságíró, a magyar gyermekirodalom klasszikusa

1850. április 9. — 1914. július 9.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1338 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. február 8.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Pósa Lajos

A rózsatolvaj

Kivirított biró uram
Hires rózsafája,
Még a király kertjébe' sincs,
Ott se lehet párja.

Ablakából biró uram
Sokszor el-elnézi:
Ej, ha volna hites társa,
Hogy örülne néki!

Vigyáznak rá éjjel-nappal,
Őrzik a cselédek:
Meg ne szedjék, meg ne lopják
Szerelmes legények.

Virit, virit a rózsafán
A sok piros rózsa,
Hanem azért, haj, mindennap
Hiányzik egy róla.

Virit, virit... de mikor már
Biró uram felkel:
Ablakában mosolyog egy
Minden áldott reggel.

Biró uram szive körül
Édes érzés támad:
"Ugyan, ugyan ki szedi meg
Az én rózsafámat?

Mondd meg nekem, súgd meg nekem,
Ablakom rózsája!
Ki szakit le, ki tesz ide
Tilalom daczára?"

"Egy hófehérkezű kis lány,
Hajnalhasadáskor,
Aranyhajú szőke tündér,
Madárdaloláskor."

Virit, virit biró uram
Hires rózsafája,
Alkonyattól virradóig
Maga vigyáz rája.

Aranyhajú szőke tündért
Meg is fogja szépen,
Lopott rózsa, piros rózsa
Reszket a kezében:

"No, kis tolvaj, rózsatolvaj,
Megfogtalak végre!
Most becsuklak a tömlöczbe,
Tömlöcz fenekére!"

Be is csukta a tömlöczbe:
Ölelő karjába -
S három hétre biróné lett
A fogadott lánya.

Virit, virit a rózsafán
A sok piros rózsa...
De még ma is minden reggel
Hiányzik egy róla.

Pósa Lajos aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!