Szerző
Pósa Lajos

Pósa Lajos

költő, dalszerző és újságíró, a magyar gyermekirodalom klasszikusa

1850. április 9. — 1914. július 9.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 3058 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. január 13.

Megosztás

Címkék
Kedvencnek jelölte

Pósa Lajos

A tücsök bandája

Egyszer egy kis tücsök
Mit gondolt magába?
Hogy a nagy világot
Végig muzsikálja:

"Soh'se hallottak még,
Tudom, ilyen nótát!
Elringatom vele
Sorba a vadrózsát."

Nagy kedve is szottyan
A híres prímásnak:
"Gyere velem, szúnyog,
Gyere szekundásnak!"

Megy vele a szúnyog,
Megyen a dongó is...
Szól már a hegedű,
Klarinét, brúgó is.

Kiül a nefelejcs
A patak partjára:
"Szebben szól a mező
Dalos pacsirtája!"

Csendűl is az ének
A levegőégben,
Minden virág, fűszál
Reszket örömében.

Tücsök-prímás bezzeg
Restelte a dolgot,
Zöld leveles, lombos
Erdőbe sompolygott.

Megy vele a szúnyog,
Megyen a dongó is,
Szól már a hegedű,
Klarinét, brúgó is.

Suttogja mind a lomb
S erdő vadrózsája:
"Szebb ám a mi bandánk
Gyönyörű nótája!"

Szól is már, szól is már
Cinke cinegője,
Gerlice búgója,
Pintyőke csengője.

Tücsök-prímás bezzeg
Restelte a dolgot,
Szedte-vette lábát
És haza sompolygott.

Megy vele a szúnyog,
Megyen a dongó is,
Hallgat a hegedű,
Klarinét, brúgó is.

Pósa Lajos aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!