Szerző
Ráday Gedeon

Ráday Gedeon

költő, műfordító, politikus, a magyar felvilágosodás egyik vezéregyénisége

1713. október 1. — 1792. augusztus 6.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1265 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2013. november 29.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölte

Ráday Gedeon

Kérés

Jó voltod, Isten! fellyebb ér,
Mint a felhők járása,
Segítni kész vagy, a ki kér
S nincs irgalmadnak mássa.
Uram! kőváram, kősziklám,
Értsd meg kérésem, hallgass rám
És add meg, a mit kérek.

Nagy gazdagság nem szédít el,
Világ kincsét nem kérem.
Adj annyit, mint a mennyi kell
És azzal én be érem.
Adj bölcs elmét s azt el ne vedd,
Hogy téged s a te küldötted'
S magam megesmerhessem.

Nem kérem nagy tiszteletem,
Bár vágyjon sok szív arra,
Ha megmarad jó hírnevem:
Nem les szemem amarra.
Előttem legfőbb becsület,
Ha véghez vittem tisztemet,
És ha a jók szeretnek.

Nem kérek hosszú életet,
Csak engedj szódhoz hívet;
Jó sorsban adj elégedett,
Bal sorsban bízó szívet.
Im! markodban van életem,
Irgalmad adjad, Istenem!
Még itt e testben érnem.

Ráday Gedeon aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


Ibolya.52

2014. január 22. 18:04

”Irgalmad adjad, Istenem!
Még itt e testben érnem.”
Ibi