József Attila

Gyermekké tettél

Gyermekké tettél. Hiába növesztett
harminc csikorgó télen át a kín.
Nem tudok járni s nem ülhetek veszteg.
Hozzád vonszolnak, löknek tagjaim.

Számban tartalak, mint kutya a kölykét
s menekülnék, hogy meg ne fojtsanak.
Az éveket, mik sorsom összetörték,
reám zudítja minden pillanat.

Etess, nézd - éhezem. Takarj be - fázom.
Ostoba vagyok - foglalkozz velem.
Hiányod átjár, mint huzat a házon.
Mondd, - távozzon tőlem a félelem.

Reám néztél s én mindent elejtettem.
Meghallgattál és elakadt szavam.
Tedd, hogy ne legyek ily kérlelhetetlen;
hogy tudjak élni, halni egymagam!

Anyám kivert - a küszöbön feküdtem -
magamba bujtam volna, nem lehet -
alattam kő és üresség fölöttem.
Óh, hogy alhatnék! Nálad zörgetek.

Sok ember él, ki érzéketlen, mint én,
kinek szeméből mégis könny ered.
Nagyon szeretlek, hisz magamat szintén
nagyon meg tudtam szeretni veled.

1936. május

József Attila aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


43Valeria

2014. április 5. 17:39

Gyönyörü vers, és örülök, hogy már vidaó is van hozzá! űdv. Nemesné Valéria

Sea

2014. március 8. 23:15

szépséges....

cica73

2014. március 2. 12:19

Gyönyörű szép..

meszaroslajos60

2013. október 21. 20:48

Szép.

Aliiice

2013. október 15. 13:37

Egyik legszebb szerelmi vallomása, ahol Flórában nemcsak a szerető nőt látja, hanem a szerető anyát is...