Szerző
Rájnis József

Rájnis József

bölcseleti és teológiai doktor, tanár és műfordító

1741. június 4. — 1812. szeptember 23.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1267 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2013. augusztus 29.

Megosztás

Címkék

Rájnis József

Egy szelíd verébről

Sírj, oh szép Venus! és te, kis Kupído!
Széllyel sírjatok, oh kegyes személyek!
Mert nagy búba merűlt szegény leányom:
Megfosztotta halál szelíd verébtől!
Evvel múlatozott napott-napestig,
Ezt ő, mint szeme fényit, úgy szerette;
És méltán: mivelhogy kegyes leányát
Úgy esmérte, miként leány az anyját;
Ezt ő el nem hagyá, hanem körűle
Szökdécsel vala csak reá sisegvén:
Ennek szép kebelén kereste nyugtát.
Most már félve bolyong setét helyekben,
Honnan senki se tér megént világra.
Vesztél vólna el oh gonosz setétség,
Melly minden gyönyörűt befalni szoktál!
Oh kedves madaram miattad elvész!
Oh nem várt eset! oh szegény madárka!
Rajtad szánakodik kegyes leányom
Sírástól dagadott veres szemekkel!

1763.

Rájnis József aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!