Szerző
Katona József

Katona József

a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja

1791. november 11. — 1830. április 16.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 4576 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2008. augusztus 21.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölték (3)

Katona József

Új esztendőre

Vidám elme
te! szerelme
az örökös tavasznak -
csend és béke
egy gyermeke,
kinél búk s ürmök asznak!

A szerencse
folyton öntse
rózsáit öszvényeden,
elégedés
vezéred, és
légyen köröd egy Éden.

Minden reggel
víg sereggel
játsszon a Nap súgára
(mosolyogva
lépbe fogva)
Arcád diadalmára. -

S Neked intsen
báj-bilincsen
jőve az Alkonyodat
végső fénye,
hogy rabkénye
készítse meg álmodat.

És ha majdan
e Kor hajdan-
korrá változik - midőn
Élet s Halál
számot talál
vetni a hosszú időn:

Akkor, Kedves,
vedd jól, nedves
szememböl, végtisztemet;
Ott örökké
légy Élőké;
bár itt egy hant eltemet!!!

1817.

Katona József aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


Nemes-2013

2013. december 27. 09:08

Jó kivánságai derűt adnak, hisz minden jót kiván, hogy meglegyen mindenkinek, hisz az idő, majd úgyis mindent végül elviszen!
Nemesné Valéria