Szerző
Réthy László

Réthy László

etnográfus, numizmatikus, költőként Lőwy Árpád néven ismert

1851. november 21. — 1914. november 20.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 3200 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2008. április 16.

Megosztás

Címkék
Kedvencnek jelölték (3)

Réthy László

Keresztény jelszavak.

"Szeresd felebarátodat"
Igy szól a szép krisztusi - tan,
"Mint tenmagadat!" - ezzel sajna!
Nagyon megszigorítva van...

Mit a felső mondat kiván?
Már magában is szörnyü sok,
A másodikat? - megtartják tán
A földöntúl, az - angyalok.

Túlzó volt Krisztus s mennyire?
Hogy ilyen morált hirdetett.
Hogy lehet az élet vásárján
Alkalmazni ily elveket?

Embertársadnak érdeke,
Hogy lehúzza a bőrödet;
S ha nem teszi meg az a mamlasz?
Akkor vele majd - Te teszed!

Kétezer éve élünk már
Keresztény - szeretetben és
Krisztus tanának foganatja
Bizony isten édes-kevés.

De kitünt, hogy Isten-fia,
Az embert jól ismerte, - ki
Örűl, hogyha a címet, bárcát
Minél olcsóbban váltja ki...

Azért követel oly sokat
A morál, mit Krisztus tanit,
Hogy még a legjobb keresztény is
Lealkudhasson valamit!

Réthy László aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!