Szerző
Darmay Viktor

Darmay Viktor

eredeti nevén Viczmándy Győző, költő és író

1850. december 2. — 1878. március 28.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 936 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. november 11.

Megosztás

Címkék

Darmay Viktor

Kossuth levelére

"Munkára fel hát! ki van tűzve
A zászló, ússzék a hajó..."
A csüggedésnek éjszakáján
Míly édes hang, míly drága szó?!
Oh melyik isten fogta pártunk,
Hogy vigaszunk mindig te légy?
Hogy amidőn lelkünk kifáradt,
Megmozduljon az a tiéd!

Óh ez a lélek, mint a felhő,
Felöld mindig szárnyait,
S úgy száll hozzánk távol hónából,
Ha a veszély már közelít...
Ha szégyen várja szent harcunkat,
Mert fél a gyáva és haboz —
Megnyílik méhe lángírással
S kiált: E jelben győzni fogsz.

Hazám! hallottad-é e hangot,
És láttad-e az égi jelt?
Miért hallgatsz, miért nem mozdulsz,
Talán nem érted, mit jelent?
Vagy tán szívednek dobbanását
Elnémítá az ámulat?
Hogy eddig mily posványba’ jártál,
Feledve hivatásodat!

Légy nyugton... nem a te bűnöd, hogy
Gyáván, sekélyes utakon
Kerested őseid nyomát, és
Nem büszke fővel, szabadon.
A bűn övék, kik bekötötték
Szemed, hogy ne járj egyenest,
S hogy geniuszod csillagának
Szent röpülését ne kövesd.

Ok loptak zsibbadást szivedbe,
Hogy ne érezz, ne kélj soha;
Nézd, hogy remegnek egy szavától,
Mely ébreszt, mint a harsona.
Amely fülükbe dörgi vádját:
A fertőzést, gyalázatot;
S hogy kifosztottak rongyaidból,
Hazám, szegény élőhalott...

Hazám! ha még egy szikra benned,
Oh halld meg őt és ébredezz!
Hisz fényes múltad, szebb jövődnek,
Az ő lelkének hangja ez.
S mikor nem volt örökigazság,
Mikor csalt meg e hang, e szó?!
"Munkára fel hát! ki van tűzve
A zászló... ússzék a hajó!"

1874. szeptember 6.

Darmay Viktor aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!