Szerző
Bezerédj Amália

Bezerédj Amália

a gyermekvédelem népszerűsítője

1804. április 15. — 1837. szeptember 21.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1700 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. április 29.

Megosztás

Címkék

Bezerédj Amália

Hasznos növények

Buza.

Leghasznosabb növény ez,
Mit még eddig ismerünk,
Lisztjéből lesz sütemény,
És tápláló kenyerünk.

Málé.

Termése a sertést kövérré teszi,
Kocsányát a szarvas-marha megeszi.
Erdélyben az emberek is használják,
A "puliszkát"* málélisztből csinálják.

Burgonya.

Gumója jó sülve, főve;
S kenyérszüke idején
Kiválólag csaknem ezzel
Táplálkozik sok szegény.

Vereshagyma.

Szükséges több főzelékbe,
Némely nyersen is megeszi,
Mint valami jó gyümölcsöt,
A török nép ugy szereti.

Komló.

Sárga fürtü virágiból sert főznek,
Megforrázva jó ízt ád a kenyérnek,
Dús indája felfut kertre, tetőre,
Svédországban vásznat szőnek belöle.

Üröm.

Két s négy lábnyi magasra nő.
Szürke aprós levelü.
Ebből főzik az ürmös bort,
Fűszer szagu s keserü.

Menták.

Borsos ménta, fodor ménta,
Jó illatu gyógyszerek;
Levét némely gyomorbajban
Megiszszák az emberek.

Gyepü bodza.

Fehér ernyős virága van,
Födik nagy zöld levelek,
Izzasztó szer, s bogyóiból
Írt főznek, és festenek.

Len.

Magva hasznos, olajat ád.
Virága szép, égszinkék,
Főkép finom vászonáért
Termeszti a munkás nép.

Kender.

Láttál-e már szálas kendert, gyermek?
Melyből erős jó kötelet vernek.
Faluhelyen nagyban szövik, fonják,
A madarak szeretik a magját.

Csalán.

Ne bántsátok, mert nagyon csip,
S felhólyagzik kezetek;
Kidolgozva, mint a kendert,
Fonni, szőni meg lehet.

Főzelék-növények.

Borsót, paszulyt, lencsét, babot,
Ugy hiszem már ismeritek;
Télen-nyáron főzeléknek
Elkészitve szeretitek.

Gazdasági növények.

Szarvaskerep, luczerna, zab,
Baltaczim és lóhere;
Jól élnek a lovak, ha a
Padlás tele van vele.

* Különösen a munkás népnek kedvelt eledele.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!