Szerző
Koháry István

Koháry István

országbíró, hadvezér, politikus, költő

1649. március 12. — 1731. március 29.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1878 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. április 21.

Megosztás

Címkék
Kedvencnek jelölte

Koháry István

A rab vasat penget

Az hárfás hárfáját sokaknak pengeti
És azzal sokaknak szívét édesíti;
De az rab lábára vert vasát csörgeti,
S annak csörgésével magát keseríti!

Zengése az hárfás pengő hárfájának
Nevető örömet szerez iffiaknak;
Csörgése pediglen lábakra vert vasnak -
Siralmas bánatot nevel az raboknak.

Az hárfa pengése üdőt mulattatja,
S annak hosszú folytát röviddé fordítja;
Csörgése a vasnak azt meghosszabbítja,
Fertáját órának nappá változtatja.

Az hárfának tehát kegyesen pengését
Szeresd, mint madárnak szépen éneklését;
Lábokra vert vasnak gyűlöljed zörgését,
Mint füles-bagolynak undok üvöltését...

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!