Szerző
Pongrácz Lajos

Pongrácz Lajos

császári és királyi kamarás, megyei alispán és költő

1815. február 14. — 1899. augusztus 10.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1588 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. április 6.

Megosztás

Címkék
Kedvencnek jelölte

Pongrácz Lajos

Hont

Hol hajdan büszkén ragyogott Hont szikla tetőjén:
Ott most éjszaki szél, zúgva csatázva süvít;
És minden sivatag, még csak moh sem virul ormán,
Ember, kő, növevény, sírba nyugonni leszállt.
Mit látok? ma derű támad, már távoz az orkán,
S nimbuszi fény leng fenn, Hont magas orma felett:
Sziklafalaknál mert ragyogóbb a nemzeti szellem,
Melly Hont hú fiait, lengi lebegve körül.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!