Szerző
Kriza János

Kriza János

néprajzkutató, költő, műfordító, unitárius püspök

1811. június 28. — 1875. március 26.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 2358 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2014. március 18.

Megosztás

Címkék

Kriza János

Erdővidék az én hazám...

Erdővidék az én hazám,
Katonának szült az anyám,
Zöld erdő zúgásán,
Vadgalamb szólásán
Nevelt fel jó apám.

Mihent zekés gyermek lettem,
S a kabalát megülhettem:
Mentem a szántóba,
S apám háborúba
A franciák ellen.

Nyílj mélyebben, te barázda,
Patakként foly könnyem árja.
Apámat háború,
Anyámat sok gond, bú
Szegényt elragadta.

Holnap indúl a legénység
Komondóba, semmi mentség.
Zöld erdő zúgását,
Vad galamb szólását
Majd meghallom esmég.

1839 körül

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!