Szerző
Szentjóbi Szabó László

Szentjóbi Szabó László

magyar költő

1767. június 22. — 1795. október 10.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1321 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2013. július 16.

Megosztás

Címkék

Szentjóbi Szabó László

II. József halálára

Az emberi nemnek igaz, hív szolgája,
A közszeretetnek tűköre s példája,
Ki a józan elme s bölcsesség ösvényén
Segíteni kívánt népei törvényén:
De kinek szándéka s minden feltétele
Szerencsétlenné lett s elmúlt együtt vele;
Ki nagyokat akart, s többre nem mehetett,
Minthogy bús éltének szegény! véget vetett;
Ki éltét hamarább feláldozta értünk,
Mint benne egy igaz jóltévőt esmértünk:
De mégis nagyobb volt az egész századnál,
Nézd utazó! József fekszik itt lábadnál!

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!