Szerző
Révai Miklós

Révai Miklós

nyelvész, egyetemi tanár, a magyar történeti nyelvészet megalapítója

1750. február 24. — 1807. április 1.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1662 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2013. május 6.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Révai Miklós

A papi üldözésről

Veszett bikát amott láss a mezőben:
Ragadja a szörnyű harag.
Földet tipor, bömbölve rugdalódzik,
S mindent döfő szarvára fűz.

Fúl mérgesen haragja bús tigrisnek,
Mikor veszik kis kölkeit,
Fúl a felingereltetett oroszlány,
Szaggat kegyetlen körmivel.

Mind semmi ez pap-üldözésre nézve:
Ott még, ott a dühödt harag.
Jaj ott neked; szegény jámbor, ki lettél
Feddésre tárgy, jaj! elveszel.

Vasat, tüzet hánynak reád, keservet,
Lelkedre is sok átkokat.
S még akkor is, mikor már sírba tettek,
Tőlök porod nem nyughatik.

Révai Miklós aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!