Szerző
Ráday Gedeon

Ráday Gedeon

költő, műfordító, politikus, a magyar felvilágosodás egyik vezéregyénisége

1713. október 1. — 1792. augusztus 6.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1636 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2013. május 5.

Megosztás

Címkék

Ráday Gedeon

Anakreon XL. óda

A rózsák közt Cupido
Egy elrejtett méhecskét
Nem láta s a' megcsipé.

Sebet kapott kezével
Repűl, kereng, mint őrült,
S nem szűnő jajjolással
Anyjához fut zokogva:

Jaj, meghalok, anyókám,
Lelkem tüstént kifújom,
Nézd, nézd, miként megkínzott
Egy kisded szárnyas sárkány,
Híják a gazdák méhnek.

Mond anyja: Hogyha néked
Csak egy kis méh fullánkja
llly érző kínt okozhat:
Hát, jó vadász, mikor te
A szíven lősz keresztűl,
Mint fájhat az, gondold el.

Ráday Gedeon aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!