Szerző
Jókai Mór

Jókai Mór

eredeti nevén Dr. Ásvay Jókai Móric, regényíró, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag

1825. február 18. — 1904. május 5.

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 2216 alkalommal nézték meg.
Az oldalra felkerült: 2013. március 15.

Megosztás

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Jókai Mór

Kedves édes fiam uram

"Kedves édes apám uram,
Hogy' leszünk a télen?"
"Kedves édes fiam uram,
Nem veszünk el éhen."

"Kedves édes apám uram,
Kevés lesz a pénzünk!"
"- Hát a mire pénz kellene,
Olyasmit nem vészünk."

"Nincsen czukor, nincsen kávé,
Üres már a tonna!"
"- Jó früstök lesz, fiam uram
Kenyér és szalonna."

"Hugocskáim megszokták már
A czukrot és kávét."
"- Czukrot kapnak - a méhesben
S pörkölhetnek - málét."

"Itten lesz a nevem napja,
Hogyan iszunk Cliquot-t?"
"- Azt nem iszunk, hanem iszunk
Ha szomjazunk, - vinkót."

"Ha nincs pénze az embernek
Télen hogy kártyázik?"
"- Hát: - krétára fiam uram.
Vesztünk, nyerünk százig."

"Drága Pesten most a szállás,
Hanem azért még van."
"- Ingyen lakunk, fiam uram
Az ősi hajlékban."

"Nem mehetek bálba, mind ki-
Maradok a tánczból."
"- Itt van fiam, az istálló
S tehén, borju tánczol."

"Szép leánynak miből vegyek
Télen szép bukétot?"
"- Hű arádnak nem kell bukét,
Csak a szived, légy ott."

"Egész télen csak nem foszthat
Itt az ember tollat!"
"- Világért sem; itt a könyvtár,
Ülj le mellé s olvass."

"Hát a divat? csak nem járok
Az idei "dzsekk"-ben"
"Mondok egyet, hogy segithetsz
Ebben az esetben?

Mit tavaly eldobtál, vedd fel,
A magyar nadrágot,
S csinálj abból uj divatot,
S - hazafiuságot!"

Jókai Mór aláírása

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!